In gesprek met…

“De meeste vrouwen met lipoedeem kunnen met behulp van een partner, vrienden, kinderen en de juiste behandelaars heel goed de regie nemen over hun eigen leven. De benen van m’n oma kan daar een hele mooie rol in vervullen.” Joyce Bosman in gesprek met Els Brouwer.

Er zijn in Nederland, maar ook daarbuiten, de laatste twee decennia een aantal belangrijke stappen gezet om lipoedeem meer bekendheid te geven. Aan een aantal daarvan heeft Els Brouwer aan de wieg gestaan en dit met een intrinsieke drive die ongekend is.

Els is haar carrière na een aantal omzwervingen begonnen als hulp afwaskeuken en tegelijk voedingsassistent interne geneeskunde in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en was ze secretaresse op de polikliniek psychiatrie. Daarna solliciteerde ze op de poli dermatologie als secretaresse. Ze mocht meedenken over het opzetten van de werkgroep lymfoedeem en met het team constateerden ze dat er rondom lymfoedeem niet veel was. Dit heeft haar gemotiveerd om zich in 5 jaar tijd op te werken en een HBO studie ziekenhuismanagement te volgen, om van voedingsassistent, tot secretaresse, medisch secretaresse en uiteindelijk hoofd dermatologie / flebologie / lymfologie te worden. En daarnaast was ze ook nog alleenstaande moeder van een dochtertje.

Els heeft in 2004 samen met een aantal andere gepassioneerde collegae de eerste stappen gezet richting een officieel patiënten netwerk nadat de familie Haverman stopten met hun werkzaamheden voor de eerste lymfoedeemvereniging bij borstkanker in Heerenveen. De NVFL wilde samen met NLNet verdergaan naar voorbeeld van Saskia Thiadens die in 1988 het National Lymphedema Network opzette in Amerika. Op 31 januari 2006 is het landelijke patiënten netwerk NLNet opgericht voor ieder die met lymfoedeem en lipoedeem te maken heeft.

Onder de vlag van NLNet hebben Els en ondergetekende in 2013 een boek uitgebracht met de titel ‘Onder de indruk van jou’, met 28 portretten van lymfoedeem en lipoedeem patiënten met als doel meer bekendheid te geven aan beide aandoeningen.

“De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar lipoedeem en heeft NLNet zijn naam aangepast naar Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem, een erkenning voor de diagnose lipoedeem en meer aandacht voor de klachten die jullie ervaren. Ook landelijk hebben verschillende onderwijsinstellingen, alsook de medische compressie-industrie lipoedeem omarmd met de missie meer kennis te delen en jullie belangen te behartigen. Ik ben heel blij dat ik daaraan heb mogen meewerken.”

Els is momenteel voorzitter van de NVFL en is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor haar grote bijdrage aan de ontwikkelingen binnen de lymfologie.

Daarom ben ik ontzettend trots dat Els nu het voorwoord van de tweede druk van ‘De benen van m’n oma’ heeft willen schrijven. Het onderschrijft het belang van meer kennis en informatie voor en over lipoedeem in Nederland. Bestel nu jouw eigen exemplaar via https://www.loffysiotherapie.nl/debenenvanmnoma/

Onze blogs

Lees ook!

Vechten of vluchten?

Vechten of vluchten?

Als mensen met problemen/ narigheid in hun leven te maken hebben dan gaat ons oerbrein instinctief vechten en/of vluchten. Zo ook bij het hebben van lipoedeem. Dat doen we in het dagelijks leven...

Lees meer
Grip op je gedachten?

Grip op je gedachten?

Heb jij grip op je gedachten? Kun je überhaupt grip hebben op gedachten? Om daar duidelijkheid over te krijgen is het eerst belangrijk om te weten wat defusie is. Defusie betekent letterlijk uit...

Lees meer
Pijn en lipoedeem

Pijn en lipoedeem

Belofte maakt schuld! Ik had beloofd een post te plaatsen over pijn bij lipoedeem. Hoe ontstaat jouw pijn? Wat beïnvloedt pijn? En wat zou je zelf kunnen doen om de pijn enigszins te verminderen? De...

Lees meer