Informatie voor patiënten over lipoedeem

Ik ben de enige met dikke benen, kom ik ooit van mijn pijn af, het is mijn eigen schuld.

Dan ben ik heel blij dat je hier nu bent! Er is helaas nog geen pil of operatie die lipoedeem geneest. Toch ben ik ervan overtuigd dat je kunt leren om zo min mogelijk last te hebben van lipoedeem. Het boek de benen van m’n oma geeft daar al praktisch inzicht in, maar ben je geen lezer? Of hou je niet van het invullen van boeken? Zoek dan nu jouw dichtstbijzijnde lipoedeem expert!

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening in de verdeling van vet

U kent allemaal wel een vrouw in uw omgeving met brede heupen en een smalle taille. Heeft deze dame naast dit kenmerkende figuur ook pijnlijke benen en snel blauwe plekken, dan is de kans groot dat ze de aandoening lipoedeem heeft. Lipoedeem is een stoornis in de verdeling van vet die regelmatig niet herkend, of onjuist gediagnosticeerd wordt. Lipoedeem komt uitsluitend bij vrouwen voor en wordt bepaald door hormonale invloeden en genetische aanleg. Lipoedeem ontwikkelt zich veelal tijdens of juist na de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Het heeft een chronisch karakter en kan resulteren in gewrichtsklachten door overbelasting.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Niet-operatieve behandeling lipoedeem

De behandeling van lipoedeem kan operatief of niet-operatief van aard zijn. De behandeling is in essentie proactief, waarbij aandacht voor het omgaan met lipoedeem, zowel mentaal als fysiek, een belangrijke pijler is, naast het vergroten van spierkracht en het bevorderen van een actieve leefstijl.

VOORLICHTING – Er is tegenwoordig steeds meer bewijs dat er sprake is van laaggradige ontstekingen en zuurstofgebrek (hypoxie) in het vetweefsel bij vrouwen met lipoedeem. Men neemt aan dat dit mede de pijn veroorzaakt. Kennis hebben van wat er gebeurt in je lijf is belangrijk om grip te krijgen op je klachten. 

VLAKBREI – We weten al jarenlang dat compressie een ontstekingsremmend effect heeft op het onderhuids bindweefsel. We denken daarom ook dat dit de reden is dat veel vrouwen baat hebben bij het dragen van compressie (therapeutisch elastische kousen). Daarnaast verbetert de doorbloeding door het dragen van compressie en deze toevoer van zuurstofrijk bloed zorgt ervoor dat je benen wat minder moe voelen aan het einde van de dag.

VITALITEIT – Ook weten we dat fysieke inspanning zorgt voor een afname van laaggradige ontstekingen in vetweefsel en toevoer van zuurstof. Daarom is het zo belangrijk om in beweging te blijven, op welke manier dan ook.

VEERKRACHT – Het hebben van een aandoening waar je niet meer van af komt vergt heel wat veerkracht. Vaardigheden leren die je gaan helpen bij het omgaan met de obstakels die op je pad zijn gekomen of vaardigheden die je gaan helpen om te investeren in de dingen die belangrijk voor je zijn kunnen helpen om je persoonlijke veerkracht te vergroten.

VOEDING – Tot slot weten we dat voeding een belangrijke rol speelt bij de klachten behorend bij lipoedeem. We zien regelmatig dat de relatie met voeding behoorlijk verstoord is. Door verkeerde dieetadviezen vanwege onbekendheid met de aandoening. Voor vrouwen met lipoedeem is het belangrijk om zicht te hebben op de energiebalans, het eetgedrag, alert te zijn op ondervoeding en kennis te hebben van anti-inflammatoire voeding.

De niet-operatieve behandeling heeft dus 5 pjilers: VOEDING, VOORLICHTING, VITALITEIT, VEERKRACHT en VLAKBREI. Vind een Grip op lipoedeem-specialist bij jou in de regio en werk samen toe naar een optimaal resultaat.

 

Operatieve behandeling met liposuctie

Daarnaast bestaat de laatste jaren de mogelijkheid om lipoedeem operatief te behandelen met liposuctie. Verzekeringsmaatschappijen zijn helaas terughoudend in de vergoeding van liposuctie, waardoor deze behandeling voor slechts enkele patiënten toegankelijk is.

Welk doel heeft de behandeling?

De behandeling van lipoedeem kent vijf doelen:

  1. Kennis en vaardigheden rondom VOEDING
  2. VOORLICHTING over lipoedeem en de factoren die van invloed zijn op jouw klachten
  3. Optimale VITALITEIT, spierkracht en uithoudingsvermogen hebben om te kunnen bewegen
  4. VLAKBREI compressie voor afname van pijn en vermoeidheid in de benen
  5. Verbeteren van VEERKRACHT en grip op de ongewenste gevolgen van lipoedeem

    Meer informatie over de behandeling van lipoedeem is ook te vinden in het boek DE BENEN VAN M’N OMA – werkboek voor vrouwen met lipoedeem. Dit boek is geschreven door Joyce Bosman en heel behulpzaam voor iedere vrouw met lipoedeem.

Wat zijn de resultaten van een behandeling?

Het is belangrijk dat jij zelf goed op de hoogte bent van de achtergrond van lipoedeem en de factoren die van invloed zijn op jouw klachten. Lipoedeem kan een levenslang probleem zijn, met invloed op jouw kwaliteit van leven, dagelijkse activiteiten en zelfbeeld. Echter, met de juiste zorg, zelfmanagement en behandeling kunnen de klachten afnemen en kun jij grip krijgen op jouw lipoedeem!

Ben ik de enige met lipoedeem?

11 procent van alle vrouwen heeft in meer of mindere mate lipoedeem. Dit zou betekenen dat er in de provincie Groningen ruim 29.000 vrouwen aan lipoedeem lijden. Toch weet het gros van de Nederlanders niet wat lipoedeem is. Tijd om u inzicht te geven in deze veelvoorkomende aandoening!

ILA FACTSHEET LIPOEDEEM

 

Ben jij al bekend met de International Lipoedema Association (ILA)? Een internationale organisatie vertegenwoordigt door 22 landen die zich inzetten om meer bekendheid te geven aan lipoedeem en de zorg voor vrouwen met lipoedeem te verbeteren. De ILA heeft een factsheet uitgebracht! Heb jij hem al gelezen?

ILA factsheet lipoedeem

Begeleiding bij je lipoedeem?

Plan een intakegesprek met een grip op lipoedeem specialist in jouw regio. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut helpt jou grip krijgen op je lipoedeem.