Joyce Bosman

Joyce Bosman heeft ruim 18 jaar toegewijde ervaring in de behandeling van lymfoedeem en lipoedeem en heeft in 2015 besloten haar eigen fysiotherapiepraktijk voor Lymfologie en Oncologie Fysiotherapie LOF op te richten om op deze manier haar kennis en ervaring te delen. Na haar opleiding fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen te hebben afgerond heeft ze de opleiding oedeemtherapie ad modum Vodder in Walchsee Oostenrijk in 2005 met succes afgerond.

In 2009 deed Joyce onderzoek op het gebied van lymftaping met Professor Neil Piller aan de Lymphoedema Assessment Clinic van Flinders University and Medical Centre in Adelaide, Australië. Hierover publiceerde ze ‘Lymph taping and seroma formation post breast cancer’, in the Journal of Lymphoedema en won ze de ‘Best New Presenter Award’ voor haar presentatie tijdens de 3e ILF conferentie in Toronto in 2011. In 2010 startte Joyce met de organisatie van Oedeemtherapie Vodder Nederland in samenwerking met de Vodder Schule in Walchsee, Oostenrijk. Oedeemtherapie Vodder Nederland is een post-HBO studie, waarbij fysiotherapeuten worden opgeleid tot oedeemfysiotherapeut. Daarnaast verzorgt Joyce in binnen- en buitenland regelmatig presentaties over lymfoedeem en lipoedeem en heeft verschillende artikelen op haar naam staan.

In 2019 schreef Joyce een werkboek voor vrouwen met lipoedeem: De benen van m’n oma. “Als oedeemfysiotherapeut zie ik dagelijks vrouwen met lipoedeem op mijn spreekuur. Al jaren intrigeert deze groep vrouwen mij. Vrouwen met lipoedeem hebben ontzettend veel klachten, maar de medische wereld alsook de buitenwereld neemt ze veelal niet serieus. Binnen mijn mogelijkheden als therapeut probeer ik al jarenlang bekendheid en (h)erkenning te genereren door presentaties te geven, congressen te organiseren, artikelen te schrijven en mee te werken aan filmpjes en voorlichtingsmateriaal. En al jarenlang verbaast het me dat er nog geen boek over lipoedeem te koop is. Dit heeft me doen besluiten de stoute schoenen aan te trekken en het boek zelf te schrijven. Ik ben ontzettend trots op het eindresultaat!”